Sekretne właściwości oleju kokosowego

W ostatnim czasie w Internecie roi się od przeróżnych artykułów dotyczących tajemniczych właściwości olejku kokosowego. Zaintrygowana tym tematem postanowiłam sprawdzić na własnej skórze czy ten rozsławiony produkt faktycznie jest tak doskonały, jak się o nim mówi/pisze. Podobno świetnie nadaje się do smażenia, sałatek, można nim nawet zastąpić masło i używać do smarowania chleba. Występuje w postaci skondensowanej, ma białą barwę, często jest rafinowany, a co za tym idzie, bezzapachowy. Przypomina ścięty tłuszcz, o białej barwie, dlatego też niektórzy nazywają go "masłem kokosowym". Olej, który niedawno zakupiłam nie podlegał procesowi rafinowania, dlatego ma przyjemny, roznoszący się po całym domu zapach wiórków kokosowych. Taki bio olejek można zakupić np. w "Almie", na stoisku ze zdrową żywnością. Cena 24 zł. Mimo wszystko uważam, że są to dobrze zainwestowane pieniądze. Większość ludzi nie wie, że jest to produkt, który nie powoduje tycia, tak jak pozostałe gatunki oleju. Wręcz przeciwnie! Pozwala w krótszym czasie pozbyć się zbędnych centymetrów, ponieważ przyspiesza nasz metabolizm. Szacuje się, że zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów tego typu olejem zapewni utratę ok 0,5 kg masy ciała a tydzień (ile w tym prawdy zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie). Na dodatek świetnie nawilża skórę, nadaje się jako naturalny "balsam do ciała". Próbowałam i potwierdzam. Nie jest tak tłusty, jak inne oleje i nie brudzi piżamy oraz pościeli.:) Ponadto olej kokosowy zwalcza bakterie i wirusy oraz przyczynia się do poprawy naszej odporności. Jeśli ktoś boryka się z przykrym problemem trądziku,  pomaga także zapobiegać objawom tej choroby. Najlepiej wtedy dodawać go do pokarmu i smarować twarz na noc. Produkt jest także dobry dla osób, które często chorują; są astmetykami; cierpią na osteoporozę; kobiet z bolesnymi miesiączkami. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega procesom starzenia się skóry. Magicznych, zdrowotnych właściwości posiada nieskończenie wiele. Niektórzy uważają, iż jego wpływ na organizm jest nawet lepszy niż działanie oliwy z oliwek. Zamierzam przeprowadzić osobiste badania na ten temat;) Wynikami podzielę się za jakiś czas, gdyż na pewno nie będą widoczne po tygodniu.:) Na razie mogę powiedzieć tylko tyle, że produkt faktycznie świetnie nawilża skórę, pięknie pachnie (można się przenieść myślami na rajskie plaże Hawajów;) ) i jest dobry w smaku. Do tej pory smażąc jajecznicę nie dodawałam żadnego tłuszczu, ani masła, ani oleju, ani czegokolwiek innego. Jajka wbijałam prosto na patelnię. Dziś przeprowadziłam eksperyment z olejem kokosowym. Przyznam, że to była prawdziwa fuzja smaków. Jako przypraw użyłam bowiem jeszcze curry, słodkiej i ostrej papryki oraz kurkumy. Wyszło egzotycznie i smacznie. Polecam:). A może Wy próbowaliście już tego specyfiku i chcecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami?

Komentarze

  1. ja stosuję olej kokosowy na włosy jako maskę przed umyciem szamponem. efekt - mocne, lśniące włosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wiedzieć, o takim zastosowaniu, przyznam się, że nie słyszałam;) ale wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Malaga i okolice Costa del Sol - chłonąc andaluzyjskie klimaty...

Długi weekend w Trójmieście - jesień nad polskim morzem!

Granada - śladami kultury mauretańskiej