Wiosna w kuchni! ;)

Postanowiłam podzielić się z Wami swoimi prostymi i niewyszukanymi przepisami na smaczne i zarazem zdrowe jedzenie na wiosnę;). Zdjęcia zostały zrobione już dawno i spokojnie czekały na publikację na moim blogu. Jeżeli pragniecie wprowadzić do swojej codziennej diety kilka zmian i tchnąć w nią ducha świeżości i wiosny, z pewnością znajdziecie tutaj coś dla siebie;). Zatem zapraszam do czytania:).


1) Sałatka z mozarellą i szynką serrano

Do sporządzenia potrawy potrzebujesz:
  • miksu sałat, który kupisz w każdym większym markecie typu "Biedronka", "Piotr i Paweł", "Alma"
  • 1 opakowania białego sera mozarella
  • hiszpańskiej szynki serrano (można zastąpić włoską prosciutto lub - jeśli Cię na to stać - parmeńską ;d)
  • 1 bagietki
  • masła klarowanego
  • koperku
Do miski wrzucamy miks sałat. Nie trzeba go myć, sałata przed zapakowaniem została opłukana, więc można śmiało wsypać ją do naczynia i dodać pozostałe składniki. Ser mozarella kroimy w kostkę, a pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i razem z serem dodajemy do sałatki. Następnie rwiemy na kawałki 3 plasterki hiszpańskiej szynki serrano. Mieszamy całość. Bagietkę kroimy, a na patelni roztapiamy niewielką ilość masła klarowanego (jeżeli smażycie gorąco zachęcam do tego, by robić to właśnie na maśle klarowanym, ewentualnie na oleju kokosowym, o którego magicznych właściwościach pisałam już kiedyś tutaj lub też na smalcu - wbrew pozorom smażenie na nim jest bardzo zdrowe i nie powoduje tycia). Gdy masło już się rozpłynie, na patelnię kładziemy pokrojoną bagietkę i posypujemy ją koperkiem. Ściągamy z patelni. Przekładamy na talerz i gotowe!;)



2) Green smoothie

Lekka przekąska na drugie śniadanie lub deser. Potrzebujesz:

  • jogurtu naturalnego
  • szpinaku w liściach
  • pół zielonego jabłka
  • pół banana
  • pół awokado
Jogurt naturalny wlewamy do blendera, a następnie dodajemy umyty wcześniej szpinak w liściach oraz pokrojone w cienkie plasterki jabłko, pół banana i pokrojone awokado. Całość blendujemy aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Gotowe! Na zdrowie!;)




3) Naleśniki na mące kukurydzianej z kremem z awokado i czekoladową odżywką białkową

Do wykonania tej prostej i niezwykle pożywnej potrawy potrzebujesz:

  • mąkę kukurydzianą (ok. 250 g, ilość wg własnego uznania, wszystko zależy od tego, ile naleśników planujesz usmażyć)
  • 1 jajko
  • 250 mln mleka
  • odrobinę masła klarowanego do dodania na patelnię
  • szczypta soli
  • awokado
  • 1,5 miarki czekoladowo-orzechowej odżywki białkowej (ok. 45 g)
  • płatki migdałów
Najpierw zabieramy się za przygotowanie kremu. Awokado obierz, wyciągnij pestkę, pokrój na kawałki, dodaj 1,5 nabierki odżywki białkowej i odrobinę mleka, a następnie zblenduj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Gdy krem będzie już gotowy, możesz zająć się wyrabianiem ciasta na naleśniki. Mąkę kukurydzianą wsyp do miski, a następnie dodaj do niej jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj, a powstałą masę wlewaj na rozgrzaną wcześniej patelnię (z roztopionym masłem klarowanym). Po zrobieniu placków naleśnikowych każdy z nich posmaruj kremem z awokado i odżywki oraz posyp płatkami migdałów. Gotowe!;)


Mam nadzieję, że moje pomysły się przydadzą;). Smacznego!

S

Komentarze

  1. za to właśnie kocham wiosnę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Też muszę zacząć wprowadzać wiosnę do moich potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do siebie na bloga http://damyrade-cwiczymy.blog.pl/ :)

    motywacja, treningi i zdjęcia! nie pożałujesz na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Malaga i okolice Costa del Sol - chłonąc andaluzyjskie klimaty...

Długi weekend w Trójmieście - jesień nad polskim morzem!

Granada - śladami kultury mauretańskiej