Chrupiące placki cukiniowe - szybki pomysł na prosty i smaczny obiad
Ostatnie weekendy oraz okres przedłużającego się L4 postanowiłam wykorzystać na nowe kuchenne eksperymenty. W poszukiwaniu inspiracji na lekkie i pyszne dania z sezonowych warzyw przejrzałam kilka książek i kulinarnych blogów ;). Królową dzisiejszego wpisu będzie cukinia, którą przyrządzać można na wiele sposobów: jako składnik warzywnego spaghetti; pokrojoną w plastry i podsmażoną na patelni (oczywiście na zdrowym oleju rzepakowym ;) ) jako dodatek do kurczaka; w panierce z bułki tartej lub w formie cukniowych placków, które niedawno skradły moje serce, dlatego też poniżej przedstawiam Wam nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis na lekkie i pożywne placki ;).
- 3 jajka
- jedna duża lub dwie średniej wielkości cukinie
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- olej rzepakowy
- ząbek czosnku
- koperek
- jogurt naturalny mały
- ogórek
- czosnek granulowany
- śedniej wielkości ogórek grutnowy
Placki:
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj obraną wcześniej cukinię i dodaj do niej szczyptę soli, poczym odstaw w misce na 15 minut, aż warzywo puści sok. Nastęspnie odciśnij cukinię, a sok wylej. Startą i odciśniętą cukinię przełóż do drugiej miski, dodaj mąkę, pieprz oraz rozbite jajka, uprzednio starty ząbek czosnku oraz poszatkowany koperek. Całość wymieszaj, rozgrzej na patelni olej i uformuj z powstałej masy średnej wielkości placki. Podsmaż z obydwu stron, aż będą zarumenione na piękny złocisty kolor.
Sos:
Do małej miseczki wlej jogurt naturalny i dopraw go czosnkiem granulowanym. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce ogórka oraz dorzuć do miski.
Placki cukniowe polej sosem i gotowe ;).
Danie można podawać w ramach szykiego i prostego w przygotowaniu obiadu lub lekkiej kolacji. Mam nadzieję, iż ten zdrowy zamiennik tłustych i wysokokalorycznych placków ziemniaczanych przypadnie Wam do gustu tak jak mnie;).
Smacznego!
S
Składniki:
- 3 jajka
- jedna duża lub dwie średniej wielkości cukinie
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- olej rzepakowy
- ząbek czosnku
- koperek
- jogurt naturalny mały
- ogórek
- czosnek granulowany
- śedniej wielkości ogórek grutnowy
Sposób przgotowania
Placki:
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj obraną wcześniej cukinię i dodaj do niej szczyptę soli, poczym odstaw w misce na 15 minut, aż warzywo puści sok. Nastęspnie odciśnij cukinię, a sok wylej. Startą i odciśniętą cukinię przełóż do drugiej miski, dodaj mąkę, pieprz oraz rozbite jajka, uprzednio starty ząbek czosnku oraz poszatkowany koperek. Całość wymieszaj, rozgrzej na patelni olej i uformuj z powstałej masy średnej wielkości placki. Podsmaż z obydwu stron, aż będą zarumenione na piękny złocisty kolor.
Sos:
Do małej miseczki wlej jogurt naturalny i dopraw go czosnkiem granulowanym. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce ogórka oraz dorzuć do miski.
Placki cukniowe polej sosem i gotowe ;).
Danie można podawać w ramach szykiego i prostego w przygotowaniu obiadu lub lekkiej kolacji. Mam nadzieję, iż ten zdrowy zamiennik tłustych i wysokokalorycznych placków ziemniaczanych przypadnie Wam do gustu tak jak mnie;).
Smacznego!
S
Wyglądają pysznie! :D
OdpowiedzUsuń